Чому хліб став несмачним та що відбувається на ринку випічки України

Перегляди: 106

Сьогодні в нашій країні дуже гостро стоїть питання якості продуктів харчування, особливо це стосується хліба. Так як саме цей продукт є хорошим середовищем для розвитку цвілі, спори якої знаходяться в повітрі. На думку пекарів, хліб виходить стерильним з печі через приготування під високою температурою, тому цвілевих грибів ньому не може бути. Для того щоб визначити звідки в хлібобулочній продукції з'являється шкідлива цвіль необхідно вивчити весь ланцюжок, починаючи від приготування і закінчуючи зберіганням і продажем в магазині

Новини України: Чому хліб став несмачним та що відбувається на ринку випічки в Україні

Відомо, що батон необхідно зберігати до 48 годин в упаковці. В цей час хліб не повинен пліснявіти і виробники несуть відповідальність за безпеку своєї продукції.

За словами Володимира Череди голови правління «Київхліба», сьогодні в Україні дуже знизилась якість зерна, з якого згодом готують хліб. Через 36 годин після приготування він починає кришитися, це пов'язано з малою кількістю цукру в зерні.

Так як борошно з якого печеться хліб, часто вже є зараженим спорами цвілі, споживачі виявляють його «гниття» під час зберігання. Виробники на жаль, ніяк не застраховані від цього. Спори цвілі, під час випічки не гинуть і при створенні відповідних умов можуть з'явиться у вже готовому виробі.

Новини України: Чому хліб став несмачним та що відбувається на ринку випічки України

Раніше виробники пояснювали низьку якість хліба державним регулюванням цін, при якому часто використовувалась дешева сировина. Зараз ситуація змінилась, і пекарі прикриваються лише українським експортом зерна і борошна, через яке вони змушені пекти хліб із сировини низької якості.

Малих пекарень більше ніж, хлібозаводів

У 2017 році за даними державної статистики України виробництво хлібобулочної продукції скоротилося практично на 10%. Разом з цим, ціна на хліб зростає щомісяця, так в січні вона зросла на 1,5%, а в лютому на 3,1%.

Сьогодні можна спостерігати повний безлад на ринку хліба. Тільки 40% хлібобулочної продукції випускається на хлібозаводах, решта виготовляється дрібними пекарнями, які не подають звітів. Великі виробники часто скаржаться на них, так як невеликі пекарні оформляються на спрощеній системі оподаткування, тому не платять ПДВ. Внаслідок цього їх практично не контролюють держоргани, тим самим сприяють тіньовому обороту борошна та інших продуктів, які використовуються для приготування хліба.
Великі підприємства дотримуються всіх норм і вимог трудового законодавства.

Ціни на хлібобулочну продукцію в маленьких пекарнях вище на 25% ніж продукція з хлібозаводу. Це пов'язано з тим, що вони випускають більш дорогі сорти хліба.

За останні кілька років змінилася культура споживання. Раніше частіше українці купували звичайний хліб, тепер люди частіше купують батон і булочки. Чорний хліб купують тільки смачний і натуральний.

Источник БЦ

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code