У Білій Церкві через стічні води почала завчасно цвісти річка Рось

Перегляди: 158

У Білій Церкві в річці Рось відбувається інтенсивне цвітіння води. Загалом, масове «цвітіння» та зростання органічного забруднення, спостерігається кожного року. Внаслідок цього рівень кисню у воді знижується до критичного рівня

3554997719778657791927206697623656954068992n_5b2a03b7e6585

Про це повідомляє інформаційний портал «Моя Київщина» з посиланням на «04563».

Цвітіння води – інтенсивне розмноження найпростіших водоростей. Вони присутні і звичайній воді, однак в меншій кількості. Якщо ж умови для розмноження сприятливі (висока температура, велика кількість сонячного світла) водорості починають розмножуватись, заповнюючи весь вільний простір.

У такі періоди цвітіння води, кількість водоростей збільшується з великою швидкістю. Подвоєння їх маси вимірюється годинами, вони пронизують всю товщу води і спливають на поверхню, де утворюють товсту плівку, завдяки якій перехоплюють сонячну енергію, не дозволяючи розвиватися іншим водоростям, заповнюючи сприятливу природну нішу.

Згодом значні маси водоростей, під спекотними сонячними променями, починають відмирати, розкладатися, і звільняючи пігмент фікоціан, забарвлюють воду в синьо-зелений колір та виділяють стійкий неприємний запах. У той же час у воді накопичуються отруйні продукти розкладання водоростей. Через це риба намагається залишити місця скупчення водоростей. Однак, не завжди вона встигає це зробити і гине.

Основними причинами цвітіння води в річці Рось є скиди стічних вод з очисних споруд міст та селищ. Існуючі у місті технології та конструкції очисних споруд не можуть ефективно очищати стічні води від фосфатів, що потрапляють у воду миючими засобами.

Звісно, що існують і органічні миючі засоби, що не містять фосфатів, але на жаль, вони досить дорогі і для більшості населення України – недоступні.

Тому, поки у місті не буде вирішене питання з очисними спорудами, вода в річці Рось залишатиметься забрудненою, а риба продовжить гинути.

Источник Моя Київщина

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code