У школах Білої Церкви планують перейти на мультипрофільне харчування

Перегляди: 111

Система дитячого харчування в освітніх закладах Білої Церкви застаріла та не відповідає сучасним вимогам, тому з 2020 року у місті планується поетапний перехід на систему мультипрофільного харчування

9343-624x319

Про це в інтерв’ю білоцерківському телеканалу bctv повідомив Юрій Петрик, начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради.

За словами Юрія Петрика, організація харчування можлива лише в межах діючого законодавства, але навіть у цих межах харчування можна зробити кориснішим, смачнішим та привабливішим для дітей. Рецептура справ та перелік продуктів у мультипрофільному харчуванні будуть лише такими, які дозволені назаками МОЗу та Міносвіти за поданням інституту харчових технологій.

Але при цьому можна видозмінити технологію приготування їжі: одна справа – смаження їжі, яка може спричинити появу шкідливих для дитячого організму речовин і, наприклад, за допомогою пароконвектоматів, де їжа дієтична, абсолютно нешкідлива, має зовсім інші смакові якості, зберігає цінність свіжого продукту, вітамінів та іншого.

З іншого боку, можна урізноманітнити меню. З іншого боку, ми звикли, що є двотижневе циклічне меню, в якому розписано, коли їсти гречку, перловку, рис, картоплю і т. д. Але одна дитина любить одну страву, інша дитина – іншу страву, і може вийти так, що в якийсь із днів хтось із дітей може не хотіти харчуватись.

А мультипрофільне харчування дозволить дітям в один день мати різні страви, тобто, наприклад, запропонувати три гарніри: гречку, рис та картоплю. І в такий спосіб дитина обирає наперед те, що вона хоче з’їсти. Досвід інших показує: діти, те що замовляють наперед, як правило їдять з охотою, тому немає відходів і задоволені всі: і діти і батьки.

Ще одна перевага мультипрофільного харчування – різнорівневе меню. Якщо максимальний комплект коштує певну суму грошей, але якщо з нього прибрати якийсь елемент – це буде коштувати дешевше.

Источник poglyad

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code